HUMAN DISTRICT

cropped-12088063_455194384668913_218475375725923304_n-1-1.png

01 Oct 3. HUMAN DISTRICT FESTIVAL

Prijave za 3. Human District Festival su otvorene. Festival će se održati od 16. do 20. juna 2017. godine u Beogradu i činiće ga brojne predfestivalske aktivnosti, izložbe, projekcije, kao i festivalske projekcije u zatvorenom i na otvorenom prostoru, radionice, tribine. Kao novu kategoriju takmičari će ove godine imati priliku da pošalju i svoje fotografije koje će se takmičiti za nagrade. Tema foto konkursa je Pop Art. Pobednički radovi biće deo svečane izložbe u okviru Festivala.

Kategorije filmova za takmičarski program su:
– kratki,
– kratki dokumentarni,
– dokumentarni,
– igrani dokumentarni,
– igrani film.

Prijave će biti otvorene do 20. decembra 2016. godine. Vaš film možete prijaviti OVDE.

Za sve informacije možete nas kontaktirati put imejla na: film@humandistrictfestival.com

Read More
YOL

12 Jun Projekcija filma “YOL” (1982) / Yılmaz Güney / TURSKA

Na otvaranju Internacionalnog filmskog festivala “Human District” 21. juna u 15:30h (Jugoslovenska kinoteka) imaćete priliku da pogledate specijalnu projekciju filma “YOL” iz 1982. godine, koji priča o nekoliko zatvorenika na odsustvu u Turskoj. Film je režirao Yılmaz Güney.

YOL je priča o nekoliko zatvorenika na odsustvu u Turskoj. Seyit Ali (Tarık Akan) u povratku svojoj kući veruje da ga je njegova supruga (Şerif Sezer) izdala i da radi kao prostitutka. Ona je zarobljena od strane njene porodice, zarobljenica za Seyit Ali – ja, i do kraja svog života on živi za čast njenog ubistva. Iako očigledno prihvata verovanje u početku, on doživljava promenu mišljenja i vraća poverenje u svoju ženu, kada je izgubila život rizikujući da pređe put zajedno sa njim na putu koji je poznat kao put bez preživelih, mećava je odnela mnoge živote, neostavljajući mogućnost za preživele od smrzavanja. Ona gubi život zamrznuta, čime mu dokazuje istinu i vraća veru. Uprkos njegovim naporima da je zadrži živu, ona na kraju nije preživela. Njegova supruga ga time spašava i oslobađa Seyit Ali – ja od porodičnog pritiska, on je spašen od pravde, ali ima unutrašnju borbu koja mu ne dozvoljava da se ne vrati u zatvor.

Film će biti prikazan uz pomoć Jugoslovenske kinoteke.

Read More

06 Jun Human District Festival 2016

HD_press1_05_small-page-001

FORUM 22. JUN

Human District Forum, koji će se održati od 22. juna u Zadužbini Ilije M. Kolarca, druga je programska celina festivala, koja je komplementarna sa filmskim programom. Cilj forumskog dela je iniciranje diskusije o ljudskim pravim. Teme u fokusu: izbeglička kriza i rodna ravnopravnost.

Read More
  • IMG_2420
  • IMG_2417
  • IMG_2415
  • IMG_2412

12 May Održan Okrugli sto u Subotici “Međuinstitucionalna saradnja u rešavanju problema izbegličke krize” 12.05.2016.

Projekat Human District “Pokaži, Ukaži, Osnaži” za cilj ima senzibilizaciju građana i građanki na nacionalnom nivou o izbeglicama migrantima i izbegličko-migrantskoj krizi. Okrugli sto “Međuinstitucionalna saradnja u rešavanju problema izbegličke krize” održan je 12. maja u Gradskoj kući, Trg Slobode br. 1 Subotica – plava sala, sa početkom u 13:00h. Učesnici okruglog stola dr Nenad Ivanišević, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Miloš Babić, Waha International, Aleksandra Kovačević, Human District Centar za promociju ljudskih i manjinskih prava i održivi razvoj, kkupu su se obratili i tom prilikom izjavili sledeće:

,,Centar za promociju ljudskih i manjinskih prava i održivi razvoj ,,Human District” svojim kontinuiranim zalaganjem promoviše ljudska prava kao krucijalni faktor svakog civilizovanog društva i ovim putem nam kroz niz afirmacionih i promotivnih aktivnosti pomaže da senzibilizacija društva po pitanju migranske krize usmeri u cilju jačanja međuinstitucionalne saradnje. Istakla bih da je jako važno kontinuirano nastavi promociju pozitivnog stava u društvu, posebno kada su građani i građanke Republike Srbije mesecima suočeni sa globalnim problemom”, izjavila je Aleksandra Kovačević.

Regionalni koordinator WAHA International za Balkan, Miloš Babić danas je na okruglom stolu: „Međuinstitucionalna saradnja u rešavanju problema izbegličke krize“ u Subotici istakao da je WAHA kao izvršni partner UNHCR u svom delovanju veliku podršku dobila od Ministarstva zdravlja i lokalnih Domova zdravlja u Šidu i Dimitrovgradu. „Sada je prilika da se revanširamo za nesebičnu pomoć i podršku svih ovih meseci“, istakao je Babić i dodao: „WAHA će kroz finansijsku podršku UNHCR – a, Domovima zdravlja u Šidu i Dimitovrgadu donirati neophodnu medicinsku opremu koja će olakšati njihov rad sa lokalnim stanovništvom, svim ugroženim kategorijama i izbeglicama“.

“Ja sam zadovoljan što sam bio deo tima Srbije, namerno tako kažem, jer su građani i građanske Srbije pokazali koliko su human i tolerantan narod. Zahvalan sam nevladinom sektoru. Europol je rekao da je nestalo 10.000 dece po ulasku u Evropu i to je bitno naglasiti. U Srbiji je zabeleženo oko 200 dece bez roditeljskog stanja o kojima smo brinuli i svako dete je imalo nekog iz centra za socijalni rad kao staratelja. Pored toga radimo i na proširenju kapaciteta za smeštaj maloletnih migranata i to u Subotici, Beogradu i Nišu i to je vezano za sve migracije i poglavlja 23 i 24”, objasnio je dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad.

Predstavnici civilnog sektora zadovoljni su saradnjom sa vladinim sektorom.

Intervjui učesnika Okruglog stola: TV X – Info Kanal Subotica

Ovaj projekat realizuje se uz finansijsku podršku programa Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Read More
plakat

10 May Okrugli sto: ,,Međuinstitucionalna saradnja u rešavanju problema izbegličke krize”, Subotica 12. maj

Projekat Human District “Pokaži, Ukaži, Osnaži” za cilj ima senzibilizaciju građana i građanki na nacionalnom nivou o izbeglicama migrantima i izbegličko-migrantskoj krizi. Okrugli sto “Međuinstitucionalna saradnja u rešavanju problema izbegličke krize” će se održati 12. maja u Gradskoj kući, Trg Slobode br. 1 Subotica – plava sala, sa početkom u 13:00h.
Učesnici tribine su:
Nenad Ivanišević, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,
Miloš Babić, Waha International,,
Aleksandra Kovačević, direktorka Centra za promociju ljudskih i manjinskih prava i održivi razvoj Human District.

(more…)

Read More
  • izbeglice fond31
  • izbeglice fond25
  • izbeglice fond28
  • izbeglice fond23
  • izbeglice fond10

07 Mar Tribina: “Međuinstitucionalna saradnja u rešavanju problema izbegličke krize”

Projekat Human District “Pokaži, Ukaži, Osnaži” za cilj ima senzibilizaciju građana i građanki na nacionalnom nivou o izbeglicama migrantima i izbegličko-migrantskoj krizi.
Svrha tribine jeste savetovanje institucija Republike Srbije i međunarodnih institucija da se na ispravan način priključe aktivisti, mediji i stručna javnost u pravcu senzibilizacije društva o izbegličkoj krizi, kao i jačanje međuinstitucionalnog dijaloga.
(more…)

Read More